Hoe kan je een ja-woord geven aan iemand als je niet weet of je lichamelijk bij elkaar past?

Als 2 mensen zo van elkaar houden, dat ze elkaar het jawoord geven, dat ze wensen de andere gelukkig te maken, ook lichamelijk en niet enkel hun eigen genot zoeken, dan zal de seksuele relatie een mooi geschenk zijn binnen die relatie. De mens is in feite zo gemaakt dat een man en een vrouw lichamelijk altijd seksueel bij mekaar passen. Het is heel uitzonderlijk dat dat niet lukt en dan heeft het meestal met psychische kwetsuren te maken.

Als “uittesten” van die seksuele relatie vooraleer elkaar het jawoord te geven, een waarborg zou zijn voor een goed huwelijk, dan zouden er nu meer geslaagde huwelijken zijn dan ooit. Helaas is dat niet zo.

Er zijn nu eenmaal zaken in het leven die je nooit kunt uitproberen en omruilen. Een kind krijgen bijvoorbeeld (stel je voor dat je zou kunnen worden omgeruild, omdat je niet aan de eisen voldoet), maar ook een ja-woord geven. Dat is onvoorwaardelijk. Ja voor altijd, dat kun je maar één keer zeggen. Anders is het voorwaardelijk en dan gaat het niet meer om liefde, maar om bezit...