Ik ben 16, mijn vriend is iets ouder. We kennen mekaar al drie maanden en ik vind dat we echt toe zijn aan seksuele gemeenschap. Wat denken jullie hiervan?

Dat een jongen en een meisje van jouw leeftijd zich sterk tot elkaar aangetrokken voelen, is heel normaal. Sinds enkele jaren werken een aantal hormonen volop in je lichaam, waardoor je je bewust wordt van je eigen identiteit als vrouw (en voor je vriend als man). En ja, ook je emoties worden hierdoor beïnvloed. De mens heeft in die zin ook dezelfde biologische drang als dieren om zich voort te planten. Dat wil zeggen dat als je puur op je lichamelijke driften ingaat, je zo kinderen zou kunnen verwekken.

Er is echter een groot verschil tussen mens en dier. Mensen kunnen nadenken. Ze beleven hun relaties niet louter driftmatig, intuïtief. Mensen kunnen mekaar ook beminnen, liefhebben. En dat is heel wat anders dan je laten leiden door je hormonen. Dat is ook het verschil tussen ‘verliefd’ zijn en ‘liefde’. Verliefdheid duurt volgens sommige wetenschappers ook niet langer dan een zestal maanden. Liefde kan een leven lang duren, omdat het een wilsdaad is. Je kiest echt voor mekaar, in goede en kwade dagen, in ziekte en gezondheid.

Nu terug naar je vraag. Seksuele gemeenschap is iets heel moois (lees maar verder in de rubriek ‘veelgestelde vragen’). Maar je moet weten dat hieruit nieuw leven, een kind kan ontstaan. Geen enkele geboorteregelingsmethode biedt je immers 100% zekerheid dat je niet onverwacht zwanger zou worden, tenzij je geen gemeenschap hebt. Dat IS gewoon zo!

Wil je seksuele gemeenschap hebben, dan moet je dus aanvaarden dat er een kind kan komen. En daarvoor moet je drie voorwaarden vervullen:

  1. Je moet lichamelijk volwassen zijn. Dat is voor jou voor een deel zo, maar je mag niet vergeten dat je geslachtsorganen nog erg teer zijn. Een vrouw is pas helemaal volgroeid als vrouw tussen haar 18 en 21 jaar. Voordien is de schede bijvoorbeeld nog erg gevoelig voor allerhande infecties en is seksuele gemeenschap dus niet echt een goed idee.
  2. Je moet ook psychisch of geestelijk rijp zijn. Heb je al verder gedacht hoe je je relatie over tien, twintig jaar ziet? Wat je met je leven gaat doen? Weet je welke studies je wilt aanvatten en wat je wilt worden? En hoe zit het met je geloofsleven? Geloof je in dezelfde waarden, dezelfde God als je vriend? Allemaal zaken waar je echt eens grondig moet over nadenken, omdat ze je hele verdere leven zullen beïnvloeden en ook je omgang met je eventuele kind.
  3. Tenslotte moet je ook met je levensgezel in staat zijn om je kind materieel te helpen. Je moet ook zelfstandig kunnen leven, een inkomen hebben, kunnen zorgen voor je kind. In sommige landen zijn jonge vrouwen van 16 daar inderdaad toe in staat, maar bij ons is dat zeker niet het geval.

Je ziet het, zo eenvoudig is het antwoord niet. Denk eraan dat een relatie met een lieve jongen veel meer is dan seks… en dat je van seks zwanger kunt worden… Dat wordt vandaag wel vaker vergeten.