Ouders

ouders

Vijf tips voor ouders om met kinderen over seksualiteit en relatie te praten

1. Wees duidelijk over je eigen waarden en houding

Het zal veel moeilijker zijn om over seksualiteit met je kind te praten als je zelf geen duidelijke visie hebt op seksualiteit, liefde en relaties. Om je eigen gevoelens te begrijpen, stel jezelf de volgende vragen:

  • Hoe sta je er tegenover dat tieners vaker vroeg seksueel actief zijn en het risico lopen om zwanger te worden of een seksueel overdraagbare aandoening op te lopen?
  • Wie is verantwoordelijk voor het leggen van grenzen in een relatie? Werkt dat altijd?
  • Was je zelf seksueel actief als tiener voor je gehuwd was? Wat zou je je eigen kinderen hierover vertellen als ze je daarover zouden aanspreken?
  • Welke plaats heeft de seksualiteit binnen de opbouw van een relatie voor jullie, ouders?

2. Wees luisterbereid!

Aan tafel, aan de afwas, in de auto, op de fiets,…..op de meest onverwachte momenten zal je tiener een vraag stellen of een opmerking maken rond iets waar hij of zij mee zit!

Aan jou, mama of papa om die gelegenheid niet te laten voorbijgaan. Het zijn telkens weer belangrijke momenten waarbij onze tieners , misschien gespannen, uitkijken naar een antwoord op hun vraag en benieuwd zijn naar onze mening, Het helpt hen hun eigen mening te vormen.

3. Zoek de gelegenheid op om vroeg met je kinderen over seksualiteit en relatie te praten.

Kinderen komen niet altijd naar jou. Gebruik de gelegenheid zoals wanneer je iets in een film ziet, op de radio hoort, of ergens leest.. Luister eerst naar hun mening, en grijp de kans om ook, zonder te moraliseren, gewoon mee te  delen hoe jij erover denkt.

4. Luister met een liefdevol hart.

Laat je tiener zich uitdrukken vanuit zijn leefwereld, probeer hem te begrijpen, ook al deelt hij je mening niet. Heb respect voor elkaars anders zijn!

5. Wat als er geen vragen komen?

Je kan een artikel, boek of tijdschrift op een zichtbare plaats achterlaten.
Een tv-programma samen bekijken en erover napraten

Je kan samen met hen een mooi fotoboek rond nieuw leven inkijken en erover delen.